In een versnipperd landschap met heel wat verschillende uitgevers, distributeurs en boekhandels, biedt Boekenbank als centraal platform een aantal mogelijkheden om op een eenvoudige manier metadata rond publicaties uit te wisselen en bestellingen te verdelen.

Door deze informatie uit te wisselen, draagt Boekenbank bij tot een efficiëntere werking van de boekenbranche.

De kernfunctionaliteiten van Boekenbank kunnen we als volgt beschrijven:

  1. Omdat Meta4Books het ISBN-kantoor is voor de Vlaamse uitgevers, hebben we hiervan een volledige titelcatalogus.
  2. Daarnaast hebben wij ook het volledige titelbestand van andere boeken die in Vlaanderen worden uitgegeven en/of verdeeld.
  3. Via de website www.boek.be, maken wij de belangrijkste titelgegevens (titel, auteur, uitgeverij, prijs...) van onze Nederlandstalige catalogus uit Boekenbank voor het grote publiek beschikbaar.
  4. Dit titelbestand maakt Boekenbank ook beschikbaar aan de boekverkopers die lid zijn zodat zij dit als informatiebron kunnen gebruiken. Zij kunnen de titelgegevens van Boekenbank downloaden in hun eigen systeem.
  5. Boekenbank fungeert ook als centraal bestelplatform zodat de bestellingen van boekhandels automatisch naar de juiste leveranciers worden gestuurd. Daar worden deze bestellingen dan verder afgehandeld.
  6. Bibliotheken kunnen ook bestellingen plaatsen, die dan naar de boekhandel(s) wordt gestuurd.
  7. Boekenbank is dé referentiedatabank voor de gereglementeerde boekenprijs in Vlaanderen.

Boekenbank is een applicatie die we met het lidgeld van onze leden voortdurend verbeteren. Zowel vorm als inhoud evolueren mee met de noden en de wensen van onze leden. Daarom zullen wij in 2017 en 2018 een nieuwe versie van Boekenbank ontwikkelen